Využitie systému národných účtov v makroekonomickej analýze - Vincúr, Pavol
Národné účty SR poskytujú súhrnný, sektorový a odvetvový pohľad na stav slovenskej ekonomiky, pričom prostredníctvom makroekonomických ukazovateľov umožňujú podchytiť a vyjadriť základné pohyby v národnom hospodárstve. Autor obracia pozornosť na súbor účtov pre sektor nefinančných korporácií., ktorý je z národohospodárskeho hľadiska najvýznamnejším sektorom. Na základe údajov Národných účtov SR príspevok uvádza vývoj v rokoch 1994-2001. Štyri ukazovatele: miera marže, miera úspor, miera investícií, miera samofinancovania.