Mystery shopping alebo potrebné testovanie - Magula, Vladimír
Narastajúca konkurencia medzi hotelmi a reštauráciami a úsilie manažérov zariadení hľadať efektívne spôsoby na rozvíjanie konkurenčnej výhody.Schopnosť udržať si nadpriemernú úroveň služieb- podnikateľský úspech v tomto odvetví. Mystery shopping ako efektívny nástroj kontroly a zdroj dôležitých informácií pre riadenie hotela, či reštaurácie. Utajenosť, objektívnosť a detailnosť ako hlavné charakteristiky mystery shoppingu. Získanie komplexného zákazníckeho pohľadu na zariadenie a informácií na zlepšenie prevádzky.