Systém menových kurzov ERM II - Gonda, Vladimír
Podstata a pravidlá fungovania mechanizmu menových kurzov ERM a ERM II (Exchange Rate Mechanism). Požiadavky na plnenie maastrichtského kritéria pre menový kurz a efekty pobytu v systéme ERM II. Maastrichtské kritérium pre menový kurz predpokladá, že kandidátska krajina pre účasť v eurozóne sa najmenej dva roky pred vstupom do EMU musí pripojiť ku kurzovému systému ERM II, v rámci ktorého je domáca mena naviazaná na euro s fluktuačným pásmom plus/mínus 15 perc., resp. 2,25 perc. okolo centrálnej parity.