Productivity of factors in the enlarged EU - Blaas, Gejza
Skúmanie produktivity výrobných činiteľov v krajinách EÚ -15 vo vybraných nových členských krajinách. Medzinárodné porovnanie ukazuje, že Slovensko významne zaostáva za krajinami EÚ-15 v produktivite pôdy a práce, ale je pomerne konkurencieschopné. pokiaľ ide o produktivitu fixného a variabilného kapitálu. Kvôli získaniu porovnateľných údajov sú použité upravené hodnoty poľnohospodárskej produkcie, vykazované v ekonomických účtoch poľnohospodárstva. Úprava spočíva vo vylúčení vplyvu výrobných dotácií a trhovej intervencie na ocenenie produkcie.