Je možné zastaviť proces úbytku a starnutia obyvateľstva na Slovensku? - Vaňo, Boris
Na vývoj počtu a štruktúry obyvateľstva priamo vplývajú úmrtnosť, plodnosť a migrácia. Úmrtnosť - postupne sa znižuje a je predpoklad, že jej stabilný vývoj sa zachová aj v budúcnosti. Plodnosť - relatívne nízka plodnosť vo vyspelých krajinách sa zvyšuje len pomaly, ale základný trend je zrejmý. Migrácia - jej vývoj je veľkou neznámou. Kompenzácia úbytku a starnutia obyvateľstva.