Reálná a nominální konvergence - Hommerová, Dita
Problematika reálnej a nominálnej konvergencie a ich vzájomný vzťah. Definovanie základných typov reálnej konvergencie. Podstata Balassa-Samuelsonovho efektu, jeho princípy a predpoklady. Hodnotenie výsledkov efektu, že ak má krajina vykazovať vyšší rast než zahraničie, premietne sa to do reálnej apreciácie, ktorá má dva kanály: inflačný diferenciál alebo nominálnu apreciáciu. Popis oboch možných postupov. Statický a dynamický Balassa-Samuelsonov efekt. Objasnenie záverov tohto efektu a možné konkurenčné výhody a handicapy Českej republiky pri vstupe do EÚ.