K teoretickým a metodologickým aspektom skúmania geopolitického pôsobenia - Volner, Štefan
Skúmanie mechanizmu pôsobenia geopolitiky ako skúmanie a vnímanie geopolitiky v pohybe. Pojem geopolitický priestor. Klasifikácia geopolitického priestoru a geopolitických faktorov. Geopolitické myslenie. Základný geopolitický dualizmus - morská a pozemská sila. Základné etapy vzájomného vzťahu medzi morskou silou a pozemnou silou.