Zásada rovnakej odmeny žien a mužov v doterajšej judikatúre Európskeho súdneho dvora - Barancová, Helena
Subjektívne právo každého zamestnanca za rovnakú alebo rovnocennú prácu dostať rovnakú odmenu zakotvené v článku 141 Zmluvy. Právny účinok článku na všetky fyzické a právnické osoby členských štátov Európskej únie. Rovnosť odmeňovania bez rozdielu pohlavia.Vývoj doktríny Európskeho súdneho dvora v otázke zásady rovnakej mzdy mužov a žien. Priama a nepriama diskriminácia v odmeňovaní za prácu v závislosti od pohlavia. Dôvody oprávňujúce odlišné zaobchádzanie pri odmeňovaní za prácu.