Kultúrne prostredie Európskej únie - Matušovičová, Monika, 1967-
Rozdiely národných kultúr krajín EÚ. Sú výsledkom historického vývoja a sú formované mnohými faktormi. Správanie človeka každej spoločnosti ovplyvňujú kultúrne dimenzie. V súčasnosti sú často používané Hofstedeho kultúrne dimenzie - vyjadrujú všeobecnú úroveň rozdielov medzi kultúrami jednotlivých krajín. 4 základné dimenzie: vzdialenosť mocenských pozícií, snaha vyhýbať sa neistote, miera individualizmu, miera mužských a ženských hodnôt. Tieto základné dimenzie rozšíril o krátkodobú a dlhodobú časovú orientáciu. Charakteristika jednotlivých dimenzií. Hofstedeho kultúrne dimenzie slúžia ako kritérium segmentácie jednotného európskeho trhu a boli využité pre zistenie podobnosti a odlišnosti medzi spotrebiteľmi jednotlivých krajín EÚ. Z 15 európskych krajín boli vytvorené tri skupiny. Výhody a nevýhody segmentácie podľa kultúrnych dimenzií.