Metody identifikace klastrů - Žižka, Miroslav
Klaster sa vyznačuje geografickou koncentráciou prepojených odvetví a inštitúcií v určitej oblasti. Definovanie pojmu klaster. Prehľad metód používaných k identifikácii klastrov. Koeficienty lokalizácie (location quotients - LQ). Ukazovatele odvodené od koeficientu lokalizácie. Shift-share analýza - voľne preložené ako analýza zmeny podielu, rozkladá zmenu hodnoty ukazovateľa (počet pracovníkov, tržby, pridaná hodnota atď.) na tri zložky vyjadrujúce vplyv absolútnej zmeny ukazovateľa a vplyv zmeny jeho štruktúry. Giniho koeficient lokalizácie - jeho výpočet. Ellisonov a Glaeserov index aglomerácie. Teória grafov.