Falzifikátmi proti štátu falšovanie pod rúškom vlastenectva a patriotizmu - Ryník, Jozef
Rôzne motívy a ciele falšovania papierových peňazí v minulosti. Použitie falšovania ako ekonomickej zbrane na oslabenie nepriateľa. História niektorých prípadov falzifikácií. Pokus o falšovanie cudzej meny v Maďarsku z polovice 20. rokov 20. storočia.