Finančné deriváty a ich využitie pri zaisťovaní sa proti riziku na trhu ropy - Pilch, Ctibor, 1957-
Etapy formovania svetového trhu ropy a jeho vývoj. Prvý ropný šok. Druhý ropný šok. Tretí ropný šok. Súčasná situácia. Zaisťovanie sa proti riziku ropy. Spôsoby a možnosti zaisťovania sa proti riziku zmeny ceny ropy. Zaistenie sa prostredníctvom finančných derivátov. Pojem finančný derivát. Pojem futurity. Konvergencia ceny futurity k spotovej cene. Denné vyrovnávanie a systém depozít. Forwardy. Zisk z forwardového kontraktu. Forwardové kontrakty a kontrakty na futurity. Pojem a typy opcií. Obchodovanie s opciami. Opčné clearingové korporácie a systém depozít. Swapy, použitie a riziká swapových kontraktov. Stratégia využitia futuritných kontraktov. Obmedzenia pri zaisťovaní sa prostredníctvom finančných derivátov.