Ekonomická analýza právní regulace v bankovnictví - Bortel, Lukáš
Právne pravidlá adresujú záväzky ekonomickým aktérom požadujúce istým spôsobom konať, či relevantného jednania sa zdržať. Záväzky vytvárajú veľkú škálu režimov, každý s vlastnou sadou sankcií tak, aby bol dosiahnutý normou očakávaný výsledok. V tom napomáha pozitívny law and economics, smer ekonomického myslenia, ktorý v rámci sankčných režimov aplikuje cenové mechanizmy. A. Ogus formuluje tzv. prediktívny model správania v podmienkach regulácie.