Teorie pólů rozvoje a její využití v současné hospodářské praxi - Janečková, Lidmila
Teória pólov vychádza z tézy, že každá krajina sa skladá z prosperujúcich miest (ostrovkov ekonomického rastu - pólov) a z prázdneho stagnujúceho ekonomického priestoru. Teória pólov je využívaná v praxi hospodárskeho rozvoja. Aby bolo možné využiť všetky efekty polarizácie, je treba optimalizovať kritériá hodnotenia priemyselných zón, ktoré by neprestavovali len póly rastu, ale predovšetkým rozvoja. Klasifikácie priemyselných zón. Priemyselné zóny v podmienkach ČR.