Metodologické otázky systémovosti hospodárstva - Korček, Ľudovít
Systémovosť hospodárstva sa postupne stáva dôležitejšou aktivitou v súčasnej etape kapitalistickej trhovej ekonomiky. Kapitalizmus s dokonalou konkurenciou vystriedala éra "veľkého businessu" s nadnárodnými korporáciami a silnejúcou štátnou mocou, ktorú ovládajú politické strany, často s protichodnými argumentami, z ktorých sa už vytratili záujmy občanov vlastnej krajiny. Veľký biznis spôsobuje nerovnosť nielen v USA, ale v celosvetovom meradle. Prekračovanie metodologickej previazanosti ekonómie so sociálnou problematikou života spoločnosti. Zlyhávanie trhu, prehlbovanie rozdielov medzi bohatými a chudobnými, nedostatok primeraných informácií. Ekonomickú teóriu, ale najmä hospodársku prax dnes charakterizuje teoreticko-metodologická rozpoltenosť systémovosti hospodárstva. Smerovanie modernej ekonomiky.