Analýza postavenia ekonomiky SR medzi vybranými krajinami s pomocou viackriteriálnych ukazovateľov hospodárskej výkonnosti a konvergencie - Vincúr, Pavol
Konvergencia ekonomík vstupujúcich krajín do EÚ k ekonomike tohto integračného zoskupenia. Vysoký stupeň konvergencie ekonomík členských krajín EÚ je dôležitou podmienkou pre dlhodobú udržateľnosť rozšírenej EÚ, ako aj jej postupný bezproblémový prechod na Európsku menovú úniu. Na skúmanie ekonomickej výkonnosti jednotlivých krajín v ekonomickej teórii a praxi sa používa metóda magických n-uholníkov, na základe ktorých budú vypočítané koeficienty úspešnosti hospodárskej politiky. Ekonomická výkonnosť daného štátu závisí od východiskových ekonomických podmienok tohto štátu a tiež na kvalite vykonávanej hospodárskej politiky v tomto štáte. Koeficient úspešnosti hospodárskej politiky štátu možno zjednodušene chápať ako výraz komplexnej výkonnosti danej ekonomiky založený na báze magického šesťuholníka.