Slobodný trh prináša riziká - Brezovský, Jozef
Slobodný pohyb tovaru ako základný kameň jednotného trhu. Vysoké percento spotrebiteľov sa necíti dostatočne chránených. Na spoločnom trhu s potravinami a v obchodovaní s tretími krajinami platia pravidlá EÚ, ktoré sú charakterizované bezpečnosťou potravín a slobodným pohybom tovaru. Na Slovensku sa bezpečnosť potravín realizuje na základe zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách a zákona č. 488/2002 Z.z. o veterinárnej starostlivosti, ktoré sú harmonizované s legistatívou EÚ. 11 harmonizovaných potravinárskych komodít. Potravinový kódex SR je novelizovaný tak, aby nebola vytvorená bariéra pre našich výrobcov. Pre spotrebiteľa je zatiaľ dominantnejšia cena ako kvalita výrobku.