Reálne anuity ? Možno budú, možno nie - Baláž, Vladimír
Povinnosť zakúpiť si anuitu je zakotvená vo všetkých penzijných systémoch vo svete. Zákon nehovorí o tom, že anuita musí byť indexovaná podľa vývoja inflácie, vývoja priemerných miezd, či iného ukazovateľa. Poisťovňa je povinná do anuity zahrnúť svoju technickú úrokovú mieru. Na reálnu valorizáciu anuít by poisťovne museli mať vo svojich portfóliách také aktíva, ktorých hodnota sa vyvíja v súlade s rastom inflácie. Takúto vlastnosť majú len inflačne indexované dlhopisy, ktoré v súčasnosti v SR vôbec neexistujú. Ide o jediný finančný nástroj, ktorý investora zabezpečí pred znehodnotením jeho úspor a poisťovni či penzijnému fondu dovolí zaručiť klientom reálne anuity. Emitovanie inflačne indexovaných dlhopisov je pre štát náročným záväzkom. Po prijatí eura sa vyhliadky na reálne anuity zlepšia.