Dlhopisy na dlhovekosť - Baláž, Vladimír
V októbri 2004 emitovala francúzska banka BNP Paribas v spolupráci s Európskou investičnou bankou prvý dlhopis na svete, ktorý má fungovať ako hedžing pre penzijné fondy v prípade, že ich členovia budú žiť dlhšie, ako sa predpokladalo. Ako to funguje. Dve úlohy dlhopisu - zabezpečiť, aby aj dôchodcovia o 25 rokov mohli byť istí, že o svoje peniaze neprídu, skvalitniť portfóliá penzijných fondov tak, aby sa štruktúra aktív dokázala pružne prispôsobiť štruktúre pasív podľa toho, ako sa budú vyvíjať skutočné demografické parametre populácie. Hlavnými odberateľmi budú súkromné penzijné fondy a životné poisťovne. Nebude teda slúžiť na zaistenie štátnych dôchodkov, ale na penzijné pripoistenie v treťom pilieri. O tento produkt je veľký záujem.