Fiškálna decentralizácia a cestovný ruch - Hornok, Michal
Cieľ decentralizácie - zvýšenie nezávislosti samosprávy pri správe daní ako aj pri použití prostriedkov získaných z podielových daní. Implementácia zákona č. 564/2004 Z.z. o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve a zákona č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Fiškálna decentralizácia a autonómne rozhodovanie obcí o obecnom rozpočte. Použitie fiškálnych prostriedkov na aktivity, ktoré sú pre obce prioritné. Určenie výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Delenie financií prostredníctvom veľkostného koeficienta a podľa počtu obyvateľov. Zvýšenie rozhodovacích právomocí regiónu a efektívnejší rozvoj cestovného ruchu. Miestne dane a ich vplyv na rozvoj cestovného ruchu obcí.