Living conditions and functional structure of rural communes in Poland - Czapiewski, Konrad Ł
Definovanie vzťahov medzi životnými podmienkami obyvateľov vidieka a funkciou vidieka v Poľsku. Životné podmienky závisia od funkcie obce. Najnižšie hodnoty indexu životných podmienok sú charakteristické pre oblasti s dominujúcimi poľnohospodárskymi funkciami, najvyššie sú typické pre obce, ktoré majú vyvinuté iné ako poľnohospodárske funkcie. Nevyhnutnosť vývoja alternatívnych, ale stálych zdrojov príjmu pre rozvoj vidieka, najmä v oblastiach, kde prevládajú poľnohospodárske funkcie. Obce, na čele ktorých stoja vzdelaní funkcionári získavajú viac europeňazí.