Monitoring of regional development dynamics with use of process analysis - Hrabánková, Magdalena
Regionálny rozvojový potenciál je potrebné vnímať ako dynamickú sociálne ekonomickú kategóriu, na ktorú pôsobí rada ovplyvňujúcich faktorov a ktorá v regióne súvisí s priestorom, v ktorom sa uskutočňuje množstvo kvantitatívnych a kvalitatívnych procesov. V riešenom projekte ide o komplexné poňatie všetkých faktorov ovplyvňujúcich prírodný potenciál a procesy s ním spojené, demografický, ekonomický a sociálny potenciál a procesy, ktoré pôsobia na zmenu tohto potenciálu. Na základe doteraz vybraných kritérií bolo možné porovnať sociálno ekonomický vývoj a hospodársku výkonnosť jednotlivých krajov, resp. regiónov s ich následnou agregáciou v rámci regiónov súdržnosti.