Teória užitočnosti a jej prínos k objasneniu mechanizmu tvorby cien v diele Eugena von Böhm-Bawerka - Novák, Jaromír, 1978-
Podstata a historický vývoj teórie užitočnosti. Böhm-Bawerkova koncepcia teórie užitočnosti. Podstata a pôvod subjektívnej hodnoty. Veľkosť hodnoty. Hospodárska a subjektívna výmenná hodnota statkov. Hodnota produktívnych statkov a statkov vzdialenejšieho rádu. Základné pojmy a predpoklady výmeny statkov. Základný zákon tvorby cien. Zákon ponuky a dopytu a jeho nedostastky.