Poštový trh sa liberalizuje - Filin, Juraj
Monopol Slovenskej pošty, a.s. v oblasti prepravy zásielok sa postupne čoraz viac zužuje. Rast súkromnej sféry. Zosúladenie s normami EÚ, Ministerstvo dopravy SR zvolilo liberalizáciu poštového trhu prostredníctvom znižovania výhrady v hmotnostnom a cenovom limite. Slovenská pošta si chce upevniť dominantné postavenie na domácom trhu. Úplná liberalizácia poštovéhu trhu na Slovensku by sa mala realizovať v roku 2009. Slovenská pošta je pod ochranou výhrady - má na ňu nárok, pretože je univerzálnou poštovou službou. Je z pozície historicky jediného prepravcu hustotou svojich pobočiek stále najbližšie k zákazníkovi. Služby súkromného prepravcu /vnútroštátne a medzinárodné/ - štandardný príklad.