Budoucnost transatlantických vztahů z pohledu České republiky - Schneider, Jiří
USA ako najvýznamnejší spojenec Českej republiky z hľadiska vojenskej spolupráce. Účasť českej armády v zahraničných misiách. Úloha Spojených štátov v unipolárnom či multipolárnom svete. Záujem Českej republiky - byť súčasťou systému vyvažovania moci. Česko ako súčasť fungujúcej Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Strategická spolupráca a produktívne súťaženie s USA. Perspektíva riešenia vzájomných vzťahov medzi Európou a USA.