Prognóza dopravy do r. 2015 - Palčák, Ľubomír
Doprava ako významná zložka spoločensko-ekonomického rozvoja. Scenáre rozvoja ekonomiky v SR - optimistický, pesimistický, reálny scenár. Prognóza osobnej prepravy. Prognóza nákladnej prepravy. Riziká a neistoty prognóz. V rozvoji dopravných systémov sa doteraz nedosiahli prevratné zmeny ani v iných krajinách EÚ, celkový vývoj nesmeruje dostatočne rýchlym tempom k trvalo udržateľnej mobilite. Špecifické rizika Slovenska - omeškávanie postupu reforiem, podcenenie výdajov na rozvoj dopravy, nedôsledná aplikácia balíkov ozdravných opatrení vyplývajúcich zo spoločnej európskej dopravnej politiky, nedôsledná harmonizácia rozvoja jednotlivých druhov dopravy smerujúca k podpore rozvoja ekologicky vhodnejších druhov dopravy. Využitie prognózy dopravy.