Cestná doprava po rozšírení Európskej únie - Belorid, Branislav
Zmeny v podmienkach podnikania v oblasti cestnej dopravy po vstupe Slovenska do EÚ - uvoľnenie dopravného trhu, silný nárast konkurencie stlačil ceny prepravcov tak nízko, že niekedy nestačia pokryť ani náklady na prevádzku vozidiel. Zmeny na hraničných priechodoch - rýchlejší pohyb tovaru. Prevaha malých dopravcov. Nižšie prevádzkové náklady dopravcov z krajín SVE. Nevyhnutnosť zavedenia efektívneho a výkonného systému cestných kontrol v podmienkach Slovenska.