Právna úprava bánk je súčasťou práva finančného trhu - Balko, Ladislav
Úlohy vedy finančného práva. Predmet finančného práva - 1. normy a inštitúty finančného práva SR, 2. finančnoprávne vzťahy, 3. finančné zákonodarstvo, 4. smery a tendencie rozvoja finančnoprávnej úpravy a finančného práva ako právneho odvetvia. Sústava poznatkov, ktoré tvoria finančnoprávnu vedu - 1. finančnoprávne koncepcie, finančnoprávne kategórie, finančnoprávne princípy, 2. pravidlá právnej techniky, 3. vedecké prognózy a návrhy. Finančné právo a predmet jeho úpravy. Právna regulácia úseku peňažného obehu - menové právo, devízové právo, právo finančného trhu. Pokračovanie v čísle 5/2005.