Dosah rozšírenia Európskej únie
Čo priniesol pre desať nových členských štátov ich vstup do Európskej únie. Zvýšenie exportu medzi členskými štátmi a vzrast dovozu z Číny, Japonska a USA. Fondy tzv. predvstupovej pomoci. Harmonizácia národných zákonov so smernicami EÚ. Významná úloha Poľska v orgánoch EÚ.