Spoločenské východiská, stav a perspektívy učiteľskej profesie a vzdelávania - Kosová, Beata
Analýza sociálnych a personálnych dôsledkov globalizácie a ich vplyv na zmeny v úlohách výchovy a v poňatí pedagogiky. Charakteristika prejavov krízy učiteľskej profesie v európskych krajinách a na Slovensku a možnosti ich zmiernenia aj prostredníctvom reforiem učiteľského vzdelávania. Teoretické zdroje premien učiteľskej prípravy v postmodernej pluralite a ich prejavy v modeloch učiteľského vzdelávania.