Cesta k spoločnej budúcnosti únie a Ruska bude dlhá a zložitá - Schönwiesner, Roman
Európska únia a Rusko podpísali v máji 2005 v Moskve balík "cestovných máp" , ktoré obsahujú kroky smerujúce k vytvoreniu štyroch spoločných "priestorov" medzi EÚ a Ruskom. Projekt úzkej spolupráce na hospodárskom a politickom poli medzi obidvomi veľmocami. Najväčšie nezhody medzi úniou a Ruskom sa týkajú Pobaltia. Vzájomná obchodná výmena. Rusko je pre úniu zdrojom energetických surovín. Otázka bezvízového režimu.