Postavenie ropy v globalizácii svetového hospodárstva - Baláž, Peter
Problém relatívnej ohraničenosti prírodných zdrojov. Príčiny vzniku a prehlbovania energetických problémov sú mnohostranné a spočívajú taktiež v oblasti medzinárodných politických vzťahov. Vzrast celosvetovej spotreby energie. Primárne zdroje energie a zmeny podielov jednotlivých druhov na celkovej spotrebe. Ropa - najvýznamnejší zdroj energie ľudstva, strategická surovina nevídaného významu. Ropný trh, ceny ropy, ropné šoky. Mechanizmus ropného šoku a jeho vplyv na vývoj hospodárskeho rastu. Vývoj na ropnom trhu od roku 2004 - rekordné prírastky zisku z vývozu ropy, explózia jej spotreby, prudký vzrast nákladov na otváranie nových ťažobných oblastí, hlavne v nových krajinách. Prijímanie účinných úsporných opatrení v celosvetovom meradle.