Liberalizácia verejných služieb v podmienkach samosprávy - Králik, Ján
Uplatňovanie rôznych modelov v praxi poskytovania služby v samospráve. Štát dotuje transferom štátny podnik do výskytu vykázanej straty a určuje rozsah služby. Samospráva dotuje obchodnú spoločnosť, ktorej je zakladateľom do výšky vykázanej straty a tak si tiež objednáva rozsah služby. Tieto modely sa líšia zdrojmi, z ktorých sa dotuje strata a faktom, čo bolo obsahom poskytnutej služby. Liberalizácia verejných služieb nie je schopná efektívne riešiť potreby civilizácie na Slovensku ani v krajinách EÚ. Príklad riešenia len v jednej oblasti - vo verejnej osobnej doprave.