Smlouva o Ústavě pro Evropu má zmírnit demokratický deficit evropského práva - Tomášek, Michal
Kritika európskeho práva, ktorému vyčítajú demokratický deficit. Potreba posilnenia Európskeho parlamentu. Postoj Nemecka k Zmluve o EÚ. Zmluva o Ústave pre Európu a zrovnoprávnenie právotvorných právomocí Rady EÚ a Európskeho parlamentu. Analógia s ústavným vývojom v USA. Postavenie parlamentov členských štátov a posilnenie ich vplyvu na právotvorný proces EÚ.