Fiškálna politika a optimálny systém zdaňovania vo väzbe na efektívnosť fungovania ekonomiky - Sivák, Rudolf, 1955-
Trendy v efektívnosti fungovania ekonomiky SR - rast súkromnej spotreby a hrubých fixných investícií, postupné klesanie miery úspor, stagnácia zamestnanosti za rok 2004, jej nízky očakávaný rast pre najbližšie roky. Relatívne vysoký hospodársky rast v SR nemá znaky ozajstnej konjunktúry. Výrazná záťaž ekonomicky aktívnych obyvateľov a firiem príspevkami na sociálne zabezpečenie. Predpokladaný vývoj ekonomiky SR do roku 2007. Uplatňovaná fiškálna politika a systém zdaňovania v SR, zavedenie rovnej dane. Pozitívne výsledky daňovej reformy a reforiem vo verejnom sektore sú dosahované hlavne v oblasti fiškálnej konsolidácie. Hospodársky rast a rast produktivity práce v SR je dosahovaný v dôsledku prílevu zahraničných investícií na Slovensko.