Problémy fiškálnej decentralizácie na Slovensku - Péliová, Jana, 1976-
Finančná decentralizácia znamená presun finančných prostriedkov a právomoci na disponovanie s nimi na samosprávu. Kompetencie, ktoré môžu prináležať samospráve v oblasti miestnych daní. Rozsah samostatnosti samosprávnych orgánov v oblasti stanovovania daní. Reforma verejnej správy - základné princípy. Cieľom fiškálnej decentralizácie ako súčasti reformy verejnej správy je vytvorenie stabilných pravidiel financovania, ktoré sú transparentné a spravodlivé. Posilnenie rozpočtov územnej samosprávy je možné realizovať zvýšením daňových príjmov miestnej samosprávy a samosprávy VÚC a transférom zo štátneho rozpočtu.