Vývoj efektívnej miery zdanenia pracovných príjmov v EÚ v nadväznosti na daňovú optimalizáciu - Rabatinová, Marcela, 1977-
Systém zdanenia pracovných príjmov - dane z príjmov jednotlivcov, príspevky na sociálne zabezpečenie. Porovnanie úrovne efektívnej miery zdanenia pracovných príjmov v krajinách EÚ. Aj napriek prebiehajúcej daňovej harmonizácii členské štáty sa nechcú vzdať svojich národných daňových kompetencií v tejto oblasti. Efektívna miera zdanenia má vplyv na ekonomické rozhodovanie o úsporách a investíciách, na ponuku a dopyt po práci. Priemerné daňové zaťaženie, celkové daňové zaťaženie, efektívna priemerná miera zdanenia pracovných príjmov - daňový klin. Komplexný dopad zdanenia pracovných príjmov a spotreby v roku 2001 a 2003. Krajiny EÚ vykazujú veľmi vysokú mieru celkového efektívneho zdanenia pracovných príjmov v porovnaní s ostatnými krajinami OECD.