Východiská analýzy správania sa subjektov pri simuláciách národného hospodárstva - Babiak, Martin
Autor dlhodobo overuje možnosti daní z príjmov ovplyvňovať cenovú hladinu v národnom hospodárstve, pričom experimentálnu časť realizuje s využitím simulácií. V príspevku uvádza predbežnú analýzu a klasifikáciu možných druhov správania sa subjektov interagujúcich v simulácii. Pre jednoduchú simuláciu NH uvažuje tri typy subjektov - domácnosti, vládu a podnikateľský sektor, každý ma svoju spotrebu, každý nakupuje, v rámci nakupovania rozhoduje, podnikateľský sektor sa rozhoduje o cenách, za ktoré bude predávať svoju produkciu. Autor komentuje jednotlivé činnosti s naznačením možnosti realizácie daného správania v simulácii.