Tvorba a použitie fondov tvorených zo zisku poľnohospodárskeho družstva - Bukovičová, Andrea
Vymedzenie družstva v Slovenskej republike podľa Obchodného zákonníka je "spoločenstvo neuzavretého počtu osôb založené za účelom podnikania alebo zabezpečovania hospodárskych, sociálnych alebo iných potrieb svojich členov. Tvorba povinného zákonného fondu , ktorý sa sleduje na účte 422 - Nedeliteľný fond. Okrem fondov určených zo zákona poľnohospodárske družstvo tvorí aj iné fondy tvorené zo zisku, medzi ktoré patrí štatutárny fond a opstatné fondy - (účty 423, 427) Sociálny fond sje špeciálny fons, ktorý sa tvorí percentuálne z hrubých miezd zamestnancov. Tvorba fondov zo zisku ako preventívne opatrenie na zmiernenie nepriaznivej situácie dzužstva. Problémy poľnohospodárskych družstiev po priebehu transformácie a privatizácie.