Aproximácia celkových škôd pomocou ortogonálnych polynómov - Gašpar, Pavel
Jedným zo základných problémov poisťovne pri tvorbe a predaji svojich produktov je určenie ich ceny. celkové škody sú dôležité nielen pre určenie sadzby pre daný produkt ale aj pre určenie spôsobu a výšky zaistenia a pre určenie možnej insolventnosti poisťovne. Metóda ortogonálnych polynómov je jednou z možných metód na určenie celkových škôd a je vhodná najmä pri malom množstve dostupných údajov za dané riziko.