Bodová metoda - metoda pro stanovení nákladů vlastního kapitálu - Forišková, Dana
Popis a využitie bodovej metódy pri stanovení nákladov vlastného kapitálu. V príspevku sú objasnené základné metódy stanovenia nákladov vlastného kapitálu (napr. CAPM, stavebnicová metóda) a ich využitie v podmienkach ČR. Tieto metódy je možné uplatniť iba v zdravých spoločnostiach, bez väčších finančných potiaží. Ak sa jedná o firmu, ktorá je zadĺžená, je už v likvidácii a nespláca svoje pohľadávky, stanovenie nákladov vlastného kapitálu možno iba na základe bodovej metódy pre nebonitné aktíva, ktorej podstata vychádza zo stavebnicovej metódy.