Zisťovanie a analýza nákladových odchýlok - Neuvirthová, Renáta
Základnou kategóriou, ktorá sa prelína celým manažérskym účtovníctvom, je kategória nákladov. Sú prostriedkom, pomocou ktorého sa zabezpečuje dosiahnutie určitého ekonomického prospechu. Rozdelenie nákladov na jednotkové a režijné. Význam kontroly nákladov. Identifikácia nákladových odchýlok. Znázornenie vplyvu dvoch vzťahových veličín, kvantitatívnej a kvalitatívnej (množsto a cena). Členenie odchýlok. Analýza odchýlky z využitia kapacity. Identifikácia špeciálnych odchýlok, po jej uskutočnení nasleduje ich analýza.