Systémy na riadenie vzťahov so zákazníkmi (CRM) v obchodných podnikoch - Kokles, Mojmír
Teoretické vymedzenie chápania moderných prístupov v oblasti riadenia vzťahov so zákazníkmi. Vymedzenie prvkov, fáz a architektúry CRM. Využívanie CRM systémov v slovenských podnikoch.