Dividendová politika - teoretické prístupy a poznatky - Šabíková, Ingrid
Dividendová politika slovenských spoločností. Vyplácanie dividend na slovenskom trhu v rokoch 1994 až 1998. Prehľad spoločností, ktoré vyplatili dividendy za sledované obdobie tri až päťkrát. Medzi príčiny, ktoré bránia uplatňovaniu dividendovej politiky, možno zahrnúť zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu spoločností, sťažený prístup k externým zdrojom financovania, skutočnosť, že spoločnosti sa spoliehajú na bezbrannosť dribných akcionárov, manažéri nepresadzujú výplaty dividend, nefungujúci kapitálový trh nepostihuje spoločnosti, ktoré dividendy nevyplácajú (vplyv dividendy na akciovú cenu).