NBS ako súčasť Európskeho systému centrálnych bánk - Kotlebová, Jana, 1969-
Vstupom do EÚ - rozšírenie Európskeho systému centrálnych bánk. Podiel národných centrálnych bánk na základnom kapitáli Európskej centrálnej banky pre pôvodných a súčasných členov ESCB. Tri hlavné orgány ECB a ich funkcie. NBS sa vstupom Slovenska do EÚ stala nezávislou centrálnou bankou, ktorej hlavným cieľom je udržiavanie cenovej stability. Zmeny týkajúce sa orgánov banky, vzťahu banky k vláde a v ustanoveniach týkajúcich sa samotného výkonu menovej politiky. Implicitné inflačné cieľovanie, operácie na voľnom trhu. Hlbšia harmonizácia nástrojov menovej politiky NBS sa predpokladá po vstupe SR do EMÚ.