Musíme zmeniť nazeranie na štát vystúpenie prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča v Národnej rade SR so Správou o stave republiky dňa 22. júna 2005 - Gašparovič, Ivan
Dozretie Slovenskej republiky a jej diplomacie. Smer, ktorým musíme kráčať. Regionálne rozdiely v kvalite života. Únosnosť reforiem sa pohybuje na kritickej hranici. Zdravie sa nemôže obrátiť na trhovú položku. Politika sa rozchádza so záujmami občana. Kľúčovou otázkou je aj stabilita práva. Veľké posuny v životnom štýle. Prednosť dostáva gýč a brak, plytkosť a nevkus. Musíme mať vlastnú predstavu o svojom bytí. Nevyužívame naplno ľudský kapitál. Nevyhnutnosť uplatnenia odbornosti pred straníckosťou.