Intelektuální kapitál - faktor efektivnosti podniku - Blažek, Ladislav
Význam intelektuálneho kapitálu ako faktora efektívnosti podniku. Intelektuálny kapitál sa člení na ľudský kapitál a štruktúrny kapitál. Ľudský kapitál sa vzťahuje k jedincom - zamestnancom podniku, ich kvalifikácii, postojom či hodnotovým orientáciám, štruktúrny kapitál vyjadruje kvalitu vzťahov medzi zamestnancami navzájom i vzťahov zamestnancov voči ľuďom mimo podnik, t.j. voči zákazníkom, zástupcom spolupracujúcich organizácií, voči verejnosti a pod. Tradičné ponímanie - ponímanie shareholderské - vníma podnik ako vec vlastníkov.