Odkryte spôsob rozhodovania zákazníka - Košťál, Daniel
Autor prezentuje príspevok Michala Kramera, ktorý tento predniesol na seminári Obchod Connecting, Category management II /Bratislava, 7. 6. 2005/. Lojalita zákazníkov je dôležitou oblasťou, ktorej by sa mal venovať každý obchodník. K tomu mu môže pomôcť identifikácia nákupného rozhodovania zákazníkov. Rozhodovací proces spotrebiteľa - model nákupného procesu. Chovanie spotrebiteľa po nákupe.