Psychologické aspekty řízení změn II. přístupy k plánování a implementaci organizačních změn - Helclová, P.
Exekučný prístup. Zmena na základe zmeny firemnej kultúry. Nanútenie zmeny. Prístup založený na komunikácii a budovaní dôvery. Technocentrický prístup. Prístup založený na poňatí učiacej sa organizácie. Poradenský prístup. Komplexný prístup. Procesuálny prístup. Psychológia a implementácia zmien.