Latinská Amerika sa otvára všetkými smermi - Pressburg, Adrian Peter
Latinská Amerika prehodnocuje svoje politické a hospodárske záujmy. Venezuelské rozvojové plány. Snaha rozšíriť exportné trhy ropy o Čínu, Indiu, Francúzsko a Kubu (tŕň v oku USA). Koncept ALBA - transamerická hospodárska spolupráca. Ciele projektu ALBA. Globalizácia predbieha regionalizáciu. Zbližovanie Južnej Ameriky so Španielskom.